неділя, 21 лютого 2016 р.

Вважається, що колись ми всі говорили однією мовою. Розуміли один одного і нам не потрібен був перекладач. За Біблійними текстами (Буття, глава 11) поділ мов відбувся в регіоні, названому Вавилон. Не заглиблюючись у причини виникнення окремішніх мов скажемо, що зараз на нашій планеті за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО налічується їх близько 6 тисяч, причому половина з них знаходиться під прямою загрозою зникнення. Добре це чи погано ― не можна сказати напевно, проте абсолютно точно можна стверджувати, що окрема, самостійна мова ― це своєрідний носій певних традицій та культурної спадщини, що своєю чергою вказує на конкретну цінність, яку вона може становити хоча б з погляду історичної аналітики.
За даними проекту DilovaMova.com, Міжнародний день рідної мови було засновано у 1999 році, на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об’єднаних Націй (ООН) з питань освіти, науки і культури. Це всесвітнє свято запровадили з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності, які все ще продовжують зберігати в собі ряд проблем, вирішення яких видається складним завданням.

Зроблені кроки зі збереження і поширення рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо ціннісно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар